המשפט הפלילי מורכב ממספר תתי תחומים ובניהם עבירות אלימות, עבירות מין, עבירות סמים ועוד.
אחד מתחומי המומחיות הייחודיים בתחום המשפט הפלילי הוא תחום עבירות הסייבר והמחשב. בשונה מתחומים אחרים במשפט הפלילי, תחום הסייבר דורש ידע מקצועי גם בתחום הטכני וגם ידע מעמיק בתחום משפטי פורץ דרך ומשתנה באופן יום יומי.
בעבר, מי שרצה לפרוץ לביתו של אדם נדרש להצטייד במסכה, כפפות וכלי פריצה - תהליך מסוכן ביותר שבסופו העבריין עלול להיעצר ואף להיפגע פיזית.
כיום, עבריינים נהנים ממסך אנונימיות שמעניקה להם רשת האינטרנט, הם מסווים את זהותם ואת מיקומים באמצעות תוכנות VPN וכלים טכניים נוספים, משתמשים במספרי טלפון וירטואלים (virtual carriers) ומבצעים עבירות פלילייות מתוחכמות מבלי לצאת מהבית.
לצד ההתפתחות הטכנולוגית של העבריינים, החלו גם משטרת ישראל וגופי האכיפה להצטייד בידע ובציוד טכני חדשני במטרה לתפוס את עברייני הסייבר ולהעמידם לדין. במשטרת ישראל פועלות כמה יחידות סייבר מרחביות ובניהן יחידת הסייבר בימ"ר תל-אביב, יחידת הסייבר בימ"ר ירושלים, יחידת הסייבר בימ"ר נגב ויחידות נוספות במרחבים השונים. מעל כל היחידות חולשת יחידת הסייבר הארצית בלהב 433.
אז מה צריך חשוד לעשות מיד עם קבלת זימון לחקירה במשטרה בחשד לביצוע עבירות מחשב כגון סחיטה מינית ברשת האינטרנט?
ההמלצה החד משמעית היא בראש ובראשונה, לפנות לקבלת ייעוץ משפטי לפני החקירה. הדבר נכון במידה ששוטרים הגיעו לביתו של החשוד באישון לילה עם צו חיפוש ומעצר - ועל אחת כמה וכמה נכון למצב בו חשוד מקבל זימון טלפוני לחקירה במשטרה. ככל שיקדים החשוד להתייעץ ברוגע ובצורה מעמיקה, כך סבירות גבוהה יותר שהתיק הפלילי נגדו ייסגר.
כיום ישנם עורכי דין פליליים המתמחים בעבירות מחשב וסייבר שאף עוברים הכשרות מיוחדות הנוגעות להגנת הפרטיות, אבטחת מידע וניהול משברים וסיכונים. ניהול משבר סייבר מצידו של קורבן עבירת המחשב הוא עניין רגיש מאוד שמצריך מומחיות בתחום המשפט, בתחום הסייבר וכמובן מצריך ניסיון רב ומוכח בניהול תיקים דומים.
הדבר נכון, על אחת כמה וכמה, כשמדובר בחשוד או נאשם בתיק פלילי הקשור לעבירות מחשב, בין אם חדירה לחומר מחשב, הפרעה למחשב, עשיית תוכנה שבאפשרותה לשבש עבודתו של מחשב ואף עבירות מין ברחבי הרשת.
יש לזכור, שבהליך הפלילי קיימת לחשוד חזקת החפות ועל המשטרה להוכיח את אשמתו. לכן, מעבר לייעוץ המשפטי פלילי "הרגיל", יש צורך להבין את זכויותיו של החשוד במהלך החקירה ולהנחות אותו כיצד להגן על עצמו מפני ראיות דיגיטליות, איך לפרש את אותן ראיות, איך למצוא בהן כשלים ואי דיוקים וכיצד להוכיח שהראיות הדיגיטליות שנאספו מוכיחות דווקא את חפותו, או לחילופין, נאספו בצורה שהיא אינה הולמת או חוקית.
לפיכך, בכל סוגיה הקשורה לעבירות מחשב או עבירות סייבר, אנו ממליצים לחפש עורך דין המומחה בעבירות מחשב ודיני סייבר ולהעמיק בקריאת ביקורות אודות עורך הדין וחומרים מקצועיים מאתר האינטרנט שלו.